Selecteer een pagina

Leestijd: 4 minuten, 45 seconden.

Ik krijg het dagelijks te horen. ‘Nee, ik neem geen supplementen, ik doe het op eigen kracht.’ Het is het soort opvatting van mensen met een hele uitgesproken mening over een onderwerp waar ze niks vanaf weten. Alsof ze heel rationeel de voor- en nadelen tegen elkaar hebben afgewogen, wetenschappelijke literatuur er op nageslagen hebben en tot deze conclusie zijn gekomen. Wat ze eigenlijk zeggen is: ik weet er niks van, dus doe ik alsof ik een bewuste keuze maak om geen supplementen te nemen. Echter, er is een grote kans dat ze toch supplementen nemen zonder dat ze het weten, onwetende menschen.  Het supplement staat waarschijnlijk zelfs bij ze in het keukenkastje. Wil je het ‘op eigen kracht doen’, dan mag je vanaf nu dus ook geen kerrie meer eten.

Kerrie is goeie shit, moeilijk goed. Samen met wat lekkere kipfilet, groente, rijst en kokosmelk heb je de perfecte herstellende maaltijd. Zo simpel is het (recept hieronder). Waarom is kerrie goed? Het heeft te maken met de kenmerkende gele kleur. Kerrie is geel door de geelwortel die er in zit. Die wordt ook wel in de wetenschap Curcuma Longa genoemd, voor de Pubmedders onder jullie. Kerrie komt uit India en het wordt daar al sinds minstens 2600 v.Chr. gegeten. Het komt van het woord kari, wat saus betekend. In India waar het oorspronkelijk vandaan komt, wordt het aan het eten toegevoegd, niet ff lekker een sausie over je rijst te knallen (want heel vaak wordt daar het spreekwoord ‘honger is de beste saus’ nog wel eens te letterlijk genomen), maar om de spijsvertering te bevorderen. Hoewel ze in India ook niet altijd weten wat goed voor je is (zie foto), toen wisten ze al dat geelwortel goeie shit is. Zo, genoeg raciale stereotypen.

Wetenschap: deze geelwortel bevat heel veel curcuminoiden, vernoemd naar de wortel zelf: een flavonoïde (een van de polyfenolen te vinden in planten, hierover later zeker nog meer!) die onder andere hele krachtige anti-inflammatoire eigenschappen heeft. In normaal Nederlands: die gele shit in kerrie bevat heel veel spul dat ontstekingen in je spieren en cellen tegen gaat. En aangezien jij door trainingen steeds je spieren en cellen schade toebrengt en er constant duizenden kleine ontstekinkjes in je lichaam plaats vinden daardoor, heb je baat bij dingen die ontstekingen remmen. Dit komt doordat curcumine een bepaald enzym activeert, namelijk AMPK (hier zal je nog wel meer over horen), dit enzym is een soort huishouder van je cel, het ruimt ouwe cellen op (autofagie), haalt roestplekken weg (oxidatieve stress), blust kleine brandjes (ontstekingen), en het maakt meer mitochondriën (energiefabriekjes) dus het verbetert ook indirect het uithoudingsvermogen. My God. The best housekeeper, ever, it’s true.

Waarom is ontstekingen remmen nou zo goed? Vier niet uitputtende redenen: ontstekingen vergen invloed van je immuunsysteem. Een belast immuunsysteem kost energie, dus minder ontstekingen zorgt voor meer energie die je aan trainen of iets nuttigs kan besteden. Maar misschien wel veel belangrijker en dat is de tweede reden: door je immuunsysteem te ontlasten heeft het meer ‘tijd en aandacht’ om ziektes te bestrijden. En dat is chill, want ziek worden is het kutste wat je kan hebben als sporter. Een derde reden is dat het nog goed schijnt te zijn voor je hart- en bloedvaten ook. Voor als je bang bent dat je een hartaanval gaat krijgen. Lekker boeien. Reden vier: je bent minder vatbaar voor bepaalde blessures en als je er eentje hebt, herstel je er sneller van door kerrie te eten, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

HEINZ curry ketchup Top Down 500 mlEn een extra reden, niet geheel onbelangrijk. Het is ook gewoon lekker. Bijna iedereen kan genieten van een pittige curry (zelfde als kerrie, maar niet te verwarren met de curry waar ze in Brabant hun frikandel speciaal mee maken, rare jongens die Brabanders). Studies tonen aan dat kerrie een afgifte van endorfine geeft, daar ga je je lekker van voelen, waardoor het in het land van herkomst ook bekend staat als een afrodisiacum, dus waar je geil van wordt. Daarom zijn er dus zoveel Aziaten. En naast dat AMPK vetoxidatie stimuleert, doen ook pepers, een onderdeel van de kerrie, een duit in het zakje. Dit vanwege capsaicine, wat ook vetverbranding stimuleert. Het is daarmee dus heel erg geschikt voor als je een iets te dikke vriend of vriendin te eten krijgt (tag hem/haar openbaar op Facebook, haha).

Kerrie en dan dus vooral de stof curcuma is heel bijzonder. Het is inmiddels een alledaags product dat bovendien een heel krachtig, Curcuma_Longa_Capsuledoor wetenschappelijk onderzoek onderbouwd supplement. Voor sporters die veel trainen is het een perfecte toevoeging om je weerstand te verhogen, herstel te versnellen en blessures te voorkomen. Geloof mij, je doet het nog steeds gewoon op eigen kracht. Oh ja, voor de mensen die denken dat ze er dan meteen weer echt teringveel van moeten gaan eten: kerrie is een krachtige kleurstof en als je het iedere dag eet kunnen je tanden ervan verkleuren of krijg je gele remsporen. Ik ken jullie, dus ik zeg het er maar even bij. Niet iedere dag kerrie door je eiwitshake gaan gooien. Gadver, doe dat überhaupt maar niet. Kerrie, goeie shit.

Makkelijkste Kerrie ooit:

– Veel kip (dij is lekkerder en goedkoper, gier die je bent)

– Goede kwaliteit kerriepoeder.

– Potje tomatenpuree

– Bouillonblokje

– Minstens drie tenen knoflook ook als je straks een feestje hebt

– Zak roerbakgroente

– Kokosmelk

– Koriander als garnering als je niet zo’n rare afwijking hebt dat je het naar zeep vindt smaken

– Zout, peper en wat stevia (natuurlijke zoetstof) naar smaakIndian-Chicken-curry-2

– Basmatirijst

Instructies:

Doe een lepel kokosolie in de pan.

Frots er de knoflook, de tomatenpuree en een paar eetlepels kerriepoeder bij, uitje erbij kan ook nog. FF minuutje laten braaien om die knoflook lekker en geurig te laten worden.

Dan blokjes kippendij erbij, ook braaien, paar minuten.

Zak roerbakgroente erbij tetteren, heel kort meebakken, minuutje of twee.

Bouillonblokje erbij brokkelen en wat kokosmelk tot het de gewenste dikte heeft. Dan laat je het nog een minuut of 10 inkoken en ga je de rijst maken.

Trucje, doe altijd de verhouding 1 glas rijst, twee glazen water, dan kookt het vanzelf droog en is hij perfect.

Dan proef je de saus, misschien nog wat zout erbij en een paar drupjes stevia, nog een keer proeven. Dan serveer je de hele handel en stop je het in je hoofd. Eet smakelijk.