Selecteer een pagina

Leestijd: 3 minuten, 42 seconden

Als je je belastingaangifte goed en netjes invult, krijg je geld van die knakkers terug. Zo werkt jouw lichaam ook, alleen weet je het niet. Dus eet je netjes en de juiste dingen, dan zorgt je lichaam er gratis voor dat je meer terug krijgt in de vorm van energie en gezondheid. Maar wat is goed voedsel? Eigenlijk simpel, bijna al het voedsel dat zo uit de natuur komt. Alles wat je kan kopen dat niet gekookt, bewerkt, geraffineerd of shit aan toegevoegd is. Daar zitten de meeste vitamines, mineralen in, die kent iedereen wel. Maar wat dacht je van phytonutriënten, anti-oxidanten, sporenelementen, enzymen en goede bacteriën, die vergeten we wel eens. Daarop is ook het zogenaamde ‘caveman’ of Paleo-dieet gebaseerd. Niet dat ik dit in zijn geheel aanhang, maar het achterliggende idee is mooi. Als je iets eet moet een Neanderthaler het kunnen herkennen als eten. Vaak is het zo, dat zodra mensen wat met eten gaan doen, ze het verprutsen. Hou het dus dicht bij de natuur.

Tip 1: Zaden en noten

Dit is de kern van de plant. Hieruit moet zo een hele boom gaan groeien. Daarom zit er alles in wat een plant nodig heeft om te groeien. En jij zal er ook van groeien. In zo’n zaadje zitten extreem veel voedingstoffen extreem geconcentreerd en van extreem hoge kwaliteit. Als we naar de macronutriënten kijken (koolhydraten, vetten en eiwitten), zitten er in zaden en noten vooral veel onverzadigde vetten en eiwitten. Dit zijn de bouwstoffen en regelstoffen in ons lichaam. Onze hormoonhuishouding (TESTOSTERON!), zenuwstelsel, herstelvermogen en immuunsysteem zijn van vetten en eiwitten afhankelijk. Zonder vetten in je dieet zakken je hormonen als een baksteen en daarmee onder andere je humeur, libido, slaap, ontstekingsremming, vetverbranding en spieropbouw. Belangrijk dus. Maar, vetten zijn dus essentieel voor vetverbranding, huh? Ja, zonder vetten geen vetverbranding. Vooral Omega 3 is een king. Je lichaam kan dat niet zelf maken, dus je moet dit wel via je voeding binnen krijgen. Het zit in vis en bepaalde noten. Naast de voordelen tegen hart en vaatziekte, die me echt geen ster kunnen boeien, heeft omega 3 anabole en vetverbrandende eigenschappen. Het zorgt voor minder ontstekingen in je lichaam, waardoor je beter herstelt na inspanning. En nog talloze andere meauie dingen, teveel om op te noemen, dus hier komt later nog wel een stuk over. Alt al kunnen we zeggen dat dit voedsel is met een hoge netto waarde, veel waar voor je geld. Tot die tijd kun je zelf via noten al deze voordelen krijgen en het enige wat je hoeft te doen is ze op te eten! En ze zijn nog lekker ook. Al met al kunnen we zeggen dat dit voedsel is met een hoge netto waarde, veel waar voor je geld.

Let wel op, en dat geldt eigenlijk voor alles wat je eet. Je kan het natuurlijk opfokken door de noten te branden, poffen, roosteren of frituren. Maar boven de 40 graden gaat er al goeie shit verloren. Eet dus ‘rauwe’ noten. En nog iets belangrijks, PINDA’S ZIJN GEEN NOTEN. Niet omdat ik dat vindt, maar omdat het zo is. Het is een familie van de peulvrucht. Ze hebben minder goeie shit en vaak schimmels.  En cashewnoten moeten eerst geroosterd worden voordat ze geschikt zijn voor consumptie, dus zijn ze ook net wat minder goed.

Top 10 Noten en zaden en hun voordelen:

  1. Hennepzaad*    (eiwitten, omega 3)

  2. Chiazaad*            (omega 3, vezels)

  3. Lijnzaad                 (omega 3, vezels)

  4. Amandelen         (calcium, magnesium)

  5. Walnoten             (omega 3, anti-oxidanten)

  6. Paranoten          (selenium, eiwitten)

  7. Sesamzaad          (anti-oxidanten, vetverbranding)

  8. Hazelnoten         (complexe koolhydraten, calcium)

  9. Pompoenpitten (anti-oxidanten, vezels)

  10. Pecannoten        (b-vitamines)

*noot(haha): deze zaden verkopen ze in de natuur- en biowinkel.