Selecteer een pagina

Als je klaar bent met een groot toernooi waar je lang naartoe hebt getraind kunnen er twee situaties zijn. 1. Je hebt het goed gedaan. Vervolgens is de consequentie dat je het gaat vieren door te zuipen. Situatie 2. Je hebt het niet goed gedaan. Consequentie is dat je gaat zuipen om het te vergeten. Conclusie: het achteraf zuipen is onvermijdelijk. De tweede situatie is bij mij het geval. Ik ben na de EK twee weken vrij. De komende twee weken is dan ook mijn doelstelling zoveel te zuipen dat ik de rest van het jaar geen alcohol meer wil zien. Dat betekent dat ik de tijd dat ik nuchter ben tot een minimum wil beperken. Ik ga de komende twee weken dan ook niet trainen. Maar voor degenen die wel willen trainen en beter willen worden, maar toch een pilske of twee (of twintig) willen drinken, heb ik hier een aantal tips. Bovendien kan bier ook in je voordeel werken als je traint. He? Jazeker. Lees verder, hoe jij de goudgele rakkers in je sportleven kan laten blijven.

 Ok, allereerst, dit stuk wordt géén aanmoediging om te gaan drinken. Hoewel drinken een van de leukste dingen in het leven is, is het niet verenigbaar met topsport. Het is dan ook niet mogelijk om veel te zuipen en toch de beste te worden in wat je doet. Maar het moet toch af en toe gebeuren. Wat we wel kunnen doen, is de schade beperken.

Bier is lekker en leuk. En in grote hoeveelheden het liefst. Maar helaas, iedereen kan wel begrijpen dat alcohol je progressie in de weg staat. Al is het maar omdat je de volgende dag een kater hebt en je je kut voelt. Maar alcohol werkt op nog meer manieren je tegen.

Een van de tegenwerkingen is dat het je lever uitput van anti-oxidanten, vooral gluthathion, een van de sterkste in je lichaam. Je immuunsysteem zal dus minder worden en je wordt sneller ziek. Er is als sporter niets erger dan ziek zijn. Want dan kan je niet trainen en dat is toch wel essentieel in sport.

Daarnaast levert alcohol stress op voor je lichaam en dat betekent cortisol. Cortisol, zoals we weten, is een killer voor je spieropbouwende hormonen zoals testosteron. Dus ook op hormonaal niveau werkt het je tegen. Da’s dus kut. 

Maar het houdt niet op. Alcohol ontrekt water aan je bloed. Je pist dan ook meer uit dan dat je drinkt, heel raar, maar waar. Water is van essentieel belang voor spieropbouw.  

En dan nog één. Alcohol is een suiker en wordt door je lichaam heel snel als energie gebruikt. Dat betekent dat het eerst de alcohol en dan pas vet zal verbranden. En als je dan ook nog lekker naar de febo gaat na een leuke avond, zal het eten dat je dan eet veel sneller als vet wordt opgeslagen, omdat er al een energie-overschot is vanwege de alcohol in je bloed. Het bierbuikje is dan ook snel geboren.

En als je dacht dat het niet erger kon. Alcohol vermindert de proteïnesynthese met wel 15%-20%. Alcohol blokkeert op celniveau de werking van leucine, het meest anabole aminozuur dat we kennen. Voor de pro’s; Het is één van de drie b.c.a.a.’s die je misschien wel kent. 48 tot 72 uur na een training is de proteïnesynthese in je lichaam verhoogd. Dat betekent dat er spier wordt aangemaakt. Leucine speelt hier een belangrijke rol in en alcohol belemmert dat. Da’s balen.

Godverdomme, hoe kan ik dan nog zuipen denk je nu. Nou, dat zal ik je vertellen. Er zijn namelijk manieren om de schade te beperken. Neem het vorige voorbeeld. Er is dus onderzocht dat alcohol zorgt voor minder proteinesynthese. Maar, en daar komt de grote maar, pas na 24 uur en niet eerder. Dat betekent dat in de 24 uur NA je training, alcohol nog niet zo veel nadelen heeft voor je spieropbouw.  

Dus de beste tijd om te zuipen, is direct na je training! Na het trainen dus zo snel mogelijk de kroeg in. Proost.   

 Govert’s vijf tanktips: 

  1. Als je gaat zuipen, dan liefst direct na je training.
  2. Probeer de frikandellen na of tijdens het drinken te weerstaan.
  3. Neem de dag na het drinken een wheyshake of b.c.a.a.’s (zie tip voor de pro’s hier onder).
  4. Drink voor je gaat slapen en de volgende dag veel meer water dan normaal.
  5. Drink zo veel dat je een tijd lang moet kokhalzen als je alleen al aan alcohol denkt.

Tip voor de pro’s: extra leucine nemen vergroot de proteinesynthese en beperkt dus de schade. Het is in vrije vorm als L-Leucine poeder of pillen verkrijgbaar op internet. Neem een dosis de dag nadat je gezopen hebt. Maar de kans is groot dat jullie al de beste natuurlijke bron van leucine in huis hebben. Dat is namelijk whey-proteine.