Selecteer een pagina

Thee is voor zieke mensen, of voor wijven. Dit soort dingen hoor ik vaak. Als je bij google thee intypt, vult hij meteen aan: ‘thee is gay’. Serieus. Drink je daarom geen thee? Je hebt gewoon nog niet ontdekt hoe bizar goed thee is en wat het voor jou als sporter kan doen. Het is goedkoop, lekker, het staat in ieder keukenkastje en is moeilijk goed voor je. Thee is al duizenden jaren de meest gedronken drank op aarde. Iedereen lust wel een kopje. Hoewel koffie nu aan een opmars bezig is vanwege de lekkere oppepper, blijft thee de shit, vooral voor sporters. Want een ding is zeker, door thee kan je harder, langer, vaker en beter trainen. Maar let op! Je kan ook fouten maken waardoor je kopje thee niks meer waard is. Hoe kan je nu het beste halen uit je dagelijkse koppie? Lees dit en meer in mijn nieuwe blog.

 Zoals bij veel bekende fenomenen is de oorsprong ervan een legende op zich. Thee werd toevallig ontdekt 2700 jaar v. Chr. Door de Chinese keizer Shen Nung. Hij was aan het chillen in zijn tuin. En hij zei tegen zijn bediende dat hij wat water moest koken om dat op te drinken. Warm water drinken is in Oosterse gebieden nog steeds gebruikelijk. Maar het waaide moeilijk hard. Dus allemaal shit uit zijn tuin waaide in de pot met kokend water. Zie daar, het eerste kopje thee was gezet.

 En sinds dat eerste kopje is thee ontzettend veel onderzocht in de wetenschap. Het is anti-kanker, anti-beroerte, bloeddrukverlagend, anti-osteoporose, anti-tandbederf, anti-zondlichtschade, anti-hartshit, anti-staar, anti-allergeen. Maar zoals jullie van me weten, boeien die dingen me allemaal niet. Wat me wel kan boeien is het volgende. Zijn antivirale, thermogene, ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking is voor sporters onontbeerlijk. Anti-viraal zodat je niet ziek wordt, thermogeen als vetverbrander, ontstekingsremmend tegen alle ontstekingen in je spieren die je door de dagelijkse belasting van je spieren krijgt. En het is bovendien een bron van anti-oxidanten waar sporters ook een wagonlading extra van nodig hebben. JE KAN ER DUS HARDER DOOR TRAINEN!

 Waarom is thee vooral zo goed? Thee bevat meer dan 4000 chemische stoffen waarvan de meeste aandacht uitgaat naar de polyfenolen die flavonoïden worden genoemd. Probeer deze woorden te onthouden, ik word er namelijk een beetje moe van om het allemaal ‘goeie shit’ te noemen, hoewel het dat natuurlijk wel is. Andere bronnen van deze polyfenolen waarvan je misschien wel hebt gehoord die goed voor je zijn, zijn rode ui, rode wijn en bessen. Maar een kop groene thee bevat vijf keer meer flavonoïden dan een hele rode ui. En het is toch fijner om als je thuis komt uit school een kopje thee te nemen dan vijf uien. En voor de lichte roeiers, of die vadsige zware ballen: groene thee is vet verbrandend of met een moeilijk woord ‘thermogeen’. Er is zelfs berekend dat iedere kop groene thee 7 gram vet verbrandt. Dat komt door de polyfenol EGCg. Ik zal je de volledige naam besparen. Ok hier komt hij toch: epigallocatechinegallaat. Ik ben nu toch bezig, ik strooi met moeilijke woorden alsof het pepernoten zijn.

 Maar de ene thee is de andere niet. Er bestaan meer dan 3000 soorten thee. Welke thee moet je dan hebben? Je hebt natuurlijk allemaal soorten thee in je supermarkt liggen. En in de biowinkel liggen al helemaal rare theeën, van knollen, wortels, kruiden, mierenkeuteltjes en gedroogde kikkers. Maar alle echte thee komt gewoon van 1 plant: camellia sinensis. Dat is de thee die je wilt hebben. Daar kan je de drie bekendste typen thee van halen: groene thee, gewone thee en oolong. Het verschil zit hem in hoe de thee bewerkt wordt met gist, waardoor het een sterkere smaak krijgt. Groene thee is het minst bewerkt, daarna oolong en dan gewone thee. Welke je moet hebben? Iedere thee heb z’n voordeel en z’n nadeel, wissel ze daarom af.

 Thee zorgt er dus voor dat je sneller herstelt van je training, je wordt minder vaak ziek en je zal sneller die sixpack gaan zien. Het is goedkoop, het is lekker, het is gezellig om het met je matties na je training te sippen en je hebt het waarschijnlijk nog in je kast staan ook. Wat houdt je tegen om lekker thee te gaan  leuten?

Theetips:

–      Laat thee altijd minstens 3 minuten trekken.

–      Knijp het zakje uit, zo verdubbel je het aantal polyfenolen.

–      Drink de thee niet gloeiend heet, dat schijnt pijn te doen.

–      Drink de thee wel snel op, binnen een dag, want het aantal polyfenolen neemt af op den duur.

–      Melk bij je thee doen vermindert de opneembaarheid van de polyfenolen, dus fok ‘Chai’.

–       Train je vroeg op de ochtend met een lege maag? Neem naast je eiwitshakie een kop thee, binnen een half uur zitten de antioxidanten in je bloed om de vrije radicalen aan te vallen die veel vrijkomen bij inspanning.

–      Thee bevat ook cafeïne, ongeveer de helft van een kop koffie. Drink het daarom niet direct voor het slapen, hoewel dat wel lekker is. Zo lekker warm met een kopje thee in bed, nog even televisie kijken. Neem dan groene thee, die bevat over het algemeen minder cafeïne.

–      Wissel af tussen groene, zwarte een oolong thee. Iedere thee heeft weer zijn eigen voordelen.

 

Thee-weetjes

–       Rare thee. In tibet drinken ze hun thee met ossenvet erin.

–       In andere landen drinken ze hem sterk gezouten.

–       In Japan is er ook een thee die ondoorzichtig is en zo groen als gras. Het heet matcha en heeft nog meer antioxidanten dan normale thee, echt ziek goeie shit.

–       Rooibos is geen echte thee, het komt van een heel andere plant uit Afrika. Er is ook een oolong thee die diep in de oerwouden van china groeit en alleen door speciaal getrainde apen geplukt kan worden, so you know it’s good.