Selecteer een pagina

Leestijd: 2 minuten 52 seconden

(disclaimer: sponsored content)

‘Meten is weten’. Deze drie gevleugelde woorden onderbouwen het belang van het verzamelen van data, want data geven ons houvast. Het verzamelen ervan is hot: ‘Big Data’, fitness wearables, dieet- en trainingsapps, mensen meten zich tegenwoordig suf. Winstbeluste bedrijven, diëtende snoepers, spierverliefde fitnessers, ambitieuze topsporters, als eekhoorns verzamelen we zoveel mogelijk data, want ‘meten is weten’, … toch?

Ik heb daar mijn twijfels bij. Want wat is precies de zin van al die data? Ik ben bang dat de eerste de beste eekhoorn beter weet wat-ie wel en niet moet verzamelen om de winter door te komen dan wij.

Meten kunnen we allemaal. Maar weet je echt wat je te weten bent gekomen? In de praktijk zie ik bij veel van mijn vrienden en collega’s die hun gewicht, stappen of calorieën bijhouden, dat ze maar gewoon wat aan het verzamelen zijn. Ze verzamelen om het verzamelen. Vergelijk het met de ‘hoarders’ die niks weg kunnen gooien uit het SBS6-programma. Niks mag weg want: “Nee, daar ga ik ooit nog wat mee doen”. En ondertussen groeit hun huis dicht, zodat elk overzicht verloren gaat. Gelukkig begraven wij onze verzamelde data ergens diep in de cloud en houden zo de illusie in stand dat alles daar ordelijk en overzichtelijk is bewaard. Maar het verzamelen van zaken is tijdverspilling als je er niks mee doet!

Ook ik heb een heleboel data verzameld. Uit trainingen, mijn dieet, mijn slaap en mijn Tanita-monitor. Maar al deze data zijn waardeloos als ik er vervolgens niks mee doe. Data zijn nog geen informatie. Om van data informatie te maken, móet je die analyseren. En tot op heden hebben we nog geen programma of app die al deze data voor jou persoonlijk analyseert en jou vervolgens bruikbare informatie geeft. Informatie die jij in je dagelijks leven kan gebruiken om slanker, sterker, energieker, sneller etc. te worden. Je zal zelf verbanden moeten leggen tussen je dieet, je lichaamscompositie, je training en je leefstijl. En ja, dat kost tijd en moeite. Maar juist dát levert waardevolle informatie op die je kan gebruiken om beslissingen te maken die in je voordeel zijn.

Een eekhoorn verzamelt eikels instinctmatig en weet zo succesvol te overleven. Onze overlevingsinstincten zijn al lang geleden ondergronds gegaan. Onze successen komen voornamelijk voort uit rationele overwegingen. Een succesvol dieet bijvoorbeeld hangt af van de rationele beslissingen over wat je in je mond stopt. Of een bedrijf succesvol is, hangt ook af van strategische beslissingen. Daarom verzamelen ze tegenwoordig zoveel data over ons consumenten. Voor hen ben jij als het ware een interessante eikel op voorraad waar ze op termijn misschien iets aan hebben. Hetzelfde geldt voor de succesvolle topsporter, ondernemer of eekhoorn. Train ik vandaag zwaar of licht? Kies ik doelgroep 1 of 2? Eet ik het nootje of bewaar ik het? Het zal het verschil maken tussen winst of verlies. Om winst te maken moet je je data analyseren d.w.z. naar correlaties zoeken: als ik dit doe, gebeurt er altijd dat, dus ik moet dat niet meer doen of juist wel.

Alle slimme metertjes hebben giga opslagruimte waar wij ‘gratis en voor niks’ onze data in dumpen. Daar zitten schatten in verborgen. Wees geen ‘hoarder’, analyseer je data. Ik heb geïnvesteerd in het analyseren van de data die ik haal uit mijn dieet, trainingsarbeid en m’n Tanita. Die informatie heeft bijgedragen aan mijn succes op de Olympische Spelen in Rio. Ondertussen blijf ik verzamelen, maar ook analyseren, van hier tot Tokyo…